Kurz eura klesol, nedokázal si úplne udržať zisky

18.09.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 18. septembra (TASR) - Spoločná európska mena nedokázala úplne udržať svoje zisky po odložení sprísňovania menovej politiky v USA. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurz eura dnes popoludní klesol po vyberaní ziskov pred víkendom pod hranicu 1,14 USD/EUR na 1,1377 USD/EUR, čo je výrazne menej ako v rannom obchodovaní. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1419 (vo štvrtok: 1,1312) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8757 (0,8840) eura.

Dopoludnia kurz spoločnej európskej meny vyskočil až na 1,1460 USD/EUR, čo je najviac od polovice augusta. Americká centrálna banka (Fed) na svojom štvrtkovom (17. 9.) zasadnutí ponechala kľúčový úrok nezmenený, čo malo výrazný negatívny vplyv na dolár. Fed zdôvodnil svoje rozhodnutie ochladením mnohých rozvíjajúcich sa ekonomík a turbulenciami na finančných trhoch, ktoré vyvolal vývoj v Číne. Vyhlásenia amerických centrálnych bankárov vyvolali na finančných trhoch citeľnú neistotu.

Devízový expert nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba) Ralf Umlauf aktuálne nepočíta s ďalším posilňovaním eura. Fed totiž signalizoval, že zvýšenie úrokových sadzieb len odložil a že so sprísňovaním menovej politiky začne ešte tento rok. "Teraz sa špekuluje s tým, že k tomu príde koncom októbra alebo najneskôr v polovici decembra," dodal.
 

Vyberte región